English Arabic Chinese (Simplified) Hindi Malay Thai
A- A A+

Educating tomorrow's business leaders today | FAQs | Support | W3C | Site Map 

 • J
 • welcome 2018 12
 • TISSAUUMCOB
 • SBMcob
 • stmlcob1
 • sefbcob
 • ibscob1
 • aacsbcob

NEWS AND BULLETIN

 1. SKPSA2019 Wadah Pentadbir Awam Bawa Tadbir Urus Awam Lebih Telus Dan Berkesan
  Wednesday, 31 July 2019

  skpsaJohor - "Sebagai pentadbir awam, adakah kita telah menjalankan peranan dengan sempurna dalam meni...

  (217)
  Read more ...
 2. SEFB International Summer School 2019 Tingkat Kemahiran Bahasa Inggeris Pelajar PSU, Thailand
  Wednesday, 31 July 2019

  psuMasalah bahasa tidak menjadi halangan kepada 59 pelajar Prince of Songkla University (PSU), Thail...

  (101)
  Read more ...
 3. EDBM Pertingkat Kemahiran Kepengurusan Golongan Pengurusan Pertengahan
  Wednesday, 31 July 2019

  edbmDalam mendepani persekitaran dan cabaran pengurusan yang semakin kritikal setiap hari, kemahiran ...

  (106)
  Read more ...
 4. 2019 AACSB INFLUENTIAL LEADER KONGSI ILMU DAN PENGALAMAN KEPIMPINAN
  Monday, 20 May 2019

  raja azura aacsbAlumni Universiti Utara Malaysia (UUM), Raja Azura Raja Mahyuddin telah berkongsi ilmu dan pengal...

  (99)
  Read more ...
 5. BGS UUM Terima Anugerah Best Practice In Leadership Outstanding Chapter 2019
  Monday, 20 May 2019

  bgs edinBeta Gamma Sigma (BGS) Chapter Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menerima Best Practice in Le...

  (733)
  Read more ...
 6. Bengkel AACSB Standards: Intellectual Contribution (ICs) Maintenance
  Tuesday, 07 May 2019

  aacsbSetelah mendapat akreditasi AACSB International dengan jayanya pada tahun 2016, UUM kini dalam pr...

  (129)
  Read more ...
 7. PPA COB RAI PELAJAR MOBILITI
  Monday, 18 March 2019

  ppa cob rai pel mobiliti

  Majlis Welcoming dan Homecoming Pelajar Mobiliti UUM COB telah berlangsung pada 15 Mac 2019 bert...

  (1373)
  Read more ...
 8. 2019 INFLUENTIAL LEADER BY AACSB INTERNATIONAL
  Monday, 11 February 2019

  raja azura

  Universiti Utara Malaysia (UUM) Alumnus, Mdm. Raja Azura Raja Mahayuddin was selected as the 201...

  (1279)
  Read more ...
 9. NOVAC KEKAL TAHTA UNGGULI ANUGERAH BADAN PELAJAR TERBAIK UUM COB 2018
  Sunday, 09 December 2018

  anugerah badan pelajar 2018Kelab Perakaunan atau NOVAC telah diangkat sebagai kelab terbaik bagi tiga tahun berturut-turut s...

  (1288)
  Read more ...
 10. Tahniah Kenaikan Pangkat Staf Akademik UUM COB
  Thursday, 29 November 2018

  tahniah naik pangkat nov 2018

  (1280)
  Read more ...
 11. Produk Inovasi IBS Mendapat Pingat Emas Dan Perak Dalam Pertandingan Inovasi Dan Kreativiti 2018
  Thursday, 29 November 2018

  PRODUK INOVASI IBSPada 14 hingga 16 November 2018 bertempat di Universiti Industri Selangor (UNISEL) telah berlangs...

  (1304)
  Read more ...
 12. Alumni UUM COB Kongsi Pengalaman Untuk Majukan Universiti
  Wednesday, 28 November 2018

  ALUMNI2018Pejabat Pembangunan Pelajar dan Alumni, Kolej Perniagaan (PPA COB), Universiti Utara Malaysia (UU...

  (1292)
  Read more ...
 13. Bengkel Pemantapan Proses CIR
  Sunday, 11 November 2018

  cir aacsbDalam usaha mengekalkan status akreditasi AACSB, Unit Akreditasi AACSB, UUM COB telah mengadakan ...

  (1263)
  Read more ...
 14. Islamic Finance Must Embrace Technological Advancement And Innovation
  Monday, 29 October 2018

  ISLAMIC FINANCEThe unprecedented surge of the Fourth Industrial Revolution (IR4.0) has brought many problems and...

  (1270)
  Read more ...
 15. The TISSA-UUM Accounting Programme: First And The Only EPAS Accredited Programme In Malaysia
  Monday, 29 October 2018

  epas awardThe Tunku Puteri Intan Safinaz School of Accountancy, Universiti Utara Malaysia (TISSA-UUM) once ...

  (1331)
  Read more ...

skpsaJohor - "Sebagai pentadbir awam, adakah kita telah menjalankan peranan dengan sempurna dalam meningkatkan integriti dan akauntabiliti di sektor awam?," kata Timbalan Menteri Kewangan, Dato' Ir. Amiruddin Hamzah.

Menurut beliau, pentadbir awam harus melihat kembali dan berfikir sejauh mana mereka melaksanakan amanah itu agar setanding dengan jangkaan dan harapan rakyat terhadap cara menguruskan wang awam.

Justeru, katanya, Seminar Kewangan dan Pengauditan Sektor Awam 2019 (SKPSA2019) telah menyediakan wadah bagi pentadbir awam yang dipertanggungjawabkan dengan tadbir urus organisasi berkolaborasi bersama pihak akademia untuk membawa tadbir urus awam yang telus dan berkesan bagi meningkatkan lagi kualiti sistem penyampaian awam kepada semua pihak.

"Negara mempunyai sistem kewangan dan governan yang baik tetapi ia mampu lumpuh hanya disebabkan nakhodanya. Oleh itu, sebagai kerajaan yang mengutamakan prinsip integriti telah perkenalkan konsep CAT iaitu Competency (kompetensi), Accountability (akauntabiliti) dan Transparency (telus).

"Konsep tersebut akan digunakan dalam menggubal dasar dan sistem penyampaian kerajaan, malah berteraskan konsep ini juga, antara perkara awal yang dilakukan kerajaan dalam mereformasikan kedudukan fiskal negara bagi memastikan perbelanjaan yang optimum terutamanya dalam projek-projek infrastruktur ialah rundingan semula projek mega seperti ECRL," katanya pada Majlis Perasmian SKPSA2019 di Hotel The Puteri Pacific, Johor Bahru, semalam.

Beliau berkata, berpegang pada prinsip CAT dan komited untuk melaksanakan perakaunan akruan menjelang 2021, laporan dibuat akan lebih telus ke atas sejumlah hutang dan liabiliti serta nilai aset kerajaan.

Menurutnya, dengan langkah itu dijangka mampu meningkatkan keyakinan pelabur terhadap pengurusan negara, di samping meletakkan pengurusan kewangan Malaysia setaraf negara maju lain.

"Kolaborasi dengan institusi akademik juga memainkan peranan penting untuk menerap budaya integriti dan ketelusan yang bermula dari akar umbi.

"Bertepatan dengan tema 'Cabaran Tadbir Urus Sektor Awam – Mengubah Budaya Komuniti, Menolak Rasuah, Meningkatkan Akauntabiliti Awam' sewajarnya merangsang minda peserta yang merupakan pentadbir awam melihat kembali dan fikir sama ada telah jalankan peranan dengan sempurna dalam meningkatkan integriti dan akauntabiliti di sektor awam," katanya.

Sementara itu, Naib Canselor, Prof. Dr. Ahmad Bashawir Abdul Ghani berkata, tema yang diangkat pada SKPSA2019 kali ini bertepatan dengan usaha pihak kerajaan dalam memantapkan jentera pentadbiran sehingga ke peringkat akar umbi bagi menangani masalah rasuah, di samping membentuk dan menambah baik sistem penyampaian sektor awam agar dapat memenuhi kehendak dan jangkaan rakyat.

Menurutnya, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pernah berkata bahawa Malaysia dan rakyat negara ini hanya boleh menganggap diri mereka maju apabila mereka menolak rasuah dan menghentikan amalan itu.

"Menurut beliau lagi, Malaysia perlu memberi perhatian serius kepada isu rasuah jika mereka mahu berada dalam ranking negara maju dan muncul semula sebagai 'Harimau Asia'.

"Justeru, pentadbir kerajaan perlu berikrar untuk tidak terlibat dengan rasuah sekiranya mereka sayangkan negara dan mahu negara dihormati oleh masyarakat dunia," katanya.

Prof. Dr. Ahmad Bashawir berharap peluang mencerap ilmu, bertukar pendapat dan pengalaman antara satu sama lain di seminar selama dua hari itu membawa manfaat yang banyak kepada peserta.

SKPSA2019 yang disertai lebih 150 peserta dari pelbagai jabatan dan agensi seluruh Malaysia itu merupakan anjuran Pusat Pengajian Perakaunan Tunku Puteri Intan Safinaz (TISSA) dengan kerjasama Setiausaha Kerajaan (SUK) Johor Darul Takzim.

Hadir sama Timbalan Setiausaha Kerajaan Johor (Pembangunan), Dato' Ramlee A. Rahman yang mewakili Setiausaha Kerajaan Johor dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Johor (Pengurusan), Dato' Dr. Badrul Hisham Kassim.

Sumber: UUM Online

psuMasalah bahasa tidak menjadi halangan kepada 59 pelajar Prince of Songkla University (PSU), Thailand untuk memantapkan penguasaan Bahasa Inggeris dengan menyertai SEFB International Summer School Program 2019 yang dijalankan selama sebulan di UUM.

Dekan Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan (SEFB), Prof. Dr. Russayani Ismail berkata, program itu bertujuan untuk membantu penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan peserta terdiri pelajar PSU dengan mengikuti kelas Bahasa Inggeris yang dikendalikan guru Bahasa Inggeris bertauliah daripada Pusat Bahasa, UUM.

Menurutnya, sepanjang sebulan di UUM, peserta telah mengikuti kelas Bahasa Inggeris, di samping mengikuti kelas di bawah SEFB seperti ekonomi, kewangan dan perbankan, pengurusan risiko dan insurans yang mana kelas tersebut dikendalikan sepenuhnya oleh pensyarah SEFB sendiri.

Katanya, selain menyertai aktiviti dalam kelas, mereka juga mengikuti program di luar kampus seperti lawatan ke kilang perindustrian di Jitra dan Pulau Pinang serta menyertai aktiviti riadah meninjau keindahan hutan Sintok.

"Saya berharap semua pelajar 'enjoy' dengan aktiviti yang dijalankan selama sebulan di universiti ini dan mendapat manfaat serta pengalaman baharu yang boleh diguna pakai ketika pulang ke kampus asal.

"Saya juga berharap pelajar akan menjadi lebih berkeyakinan untuk berkomunikasi dengan menggunakan Bahasa Inggeris walaupun tempoh sebulan tidak mencukupi untuk menguasai bahasa kedua ini," katanya pada Majlis Perasmian Penutup SEFB International Summer School Program 2019 di Dewan Seminar C, Pusat Konvensyen, semalam.

Beliau berkata, menerusi program itu, pelajar juga dapat memupuk kerjasama berpasukan dan menimba pengalaman baharu yang diharap dapat membantu menyumbang pada masa hadapan mereka.

Menurutnya, dengan berakhirnya program yang bermula sejak Jun itu akan menarik minat pelajar PSU untuk melanjutkan pengajian mereka di UUM selepas mengikuti sesi bersama pensyarah UUM dari pelbagai bidang pengajian.

"Saya juga berharap kolaborasi antara UUM dan PSU akan berterusan bukan sahaja bagi program mobiliti pelajar, malah pertukaran staf dan kerjasama dalam bidang lain seperti penyelidikan dan penerbitan," katanya.

Sementara itu, Penolong Presiden Hal Ehwal Akademik, PSU, Dr. Parichart Maneemai berkata, beliau berterima kasih kepada UUM dan SEFB kerana mengalukan kedatangan pelajar PSU dan memberikan tunjuk ajar kepada mereka dalam memantapkan Bahasa Inggeris.

Menurutnya, semua staf dan pelajar UUM telah menjalankan satu tanggungjawab yang baik dan telah banyak membantu peserta sepanjang proses pembelajaran tersebut.

Katanya, beliau berharap pelajar PSU telah menimba banyak ilmu dan pengalaman berharga sepanjang berada di UUM, seterusnya memanfaatkan peluang tersebut untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan baharu dalam bahasa yang baru dipelajari itu.

"Summer School ini hanya satu permulaan dan saya berharap pelajar akan terus belajar dan berlatih sebaiknya untuk menguasai dan meningkatkan kebolehan dalam Bahasa Inggeris.

"Cari jalan untuk belajar dalam suasana yang gembira dan tidak membosankan agar sesi pembelajaran menjadi lebih menarik," katanya.

Sumber: UUM Online

edbmDalam mendepani persekitaran dan cabaran pengurusan yang semakin kritikal setiap hari, kemahiran kepengurusan memainkan peranan penting bagi memastikan pengurusan pertengahan yang bekerja dapat bersaing dalam apa jua keadaan.

Sehubungan dengan itu, Program Diploma Eksekutif Pengurusan Perniagaan (EDBM) telah diwujudkan bagi membantu meningkatkan tahap profesionalisme dalam menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan di tempat kerja masing-masing.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Hendrik Lamsali berkata, program EDBM merupakan program akademik yang dibangunkan khusus kepada golongan pengurusan pertengahan yang bekerja.

Menurutnya, program tersebut menjadi nilai tambah dalam meningkatkan keupayaan kepengurusan dalam setiap graduan yang bekerja dan menjadikan mereka sebagai aset yang bernilai kepada majikan.

Katanya, EDBM UUM merupakan program yang telah mendapat akreditasi daripada MQA yang mana ia akan menjadi saluran kedua kepada graduan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Sarjana Muda di universiti awam atau swasta.

"Silibus dan stuktur program ditambah baik secara berkala bagi memenuhi keperluan pelajar, majikan dan persekitaran industri yang berubah-ubah.

"UUM menerusi UUM COB akan memberikan komitmen dan iltizam untuk terus membuka peluang akademik kepada golongan bekerja supaya hasrat mereka untuk melanjutkan pengajian di peringkat tertinggi menjadi kenyataan," katanya pada Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) antara UUM dengan Angkasa Training Centre (ATC) di Balai Tamu, baru-baru ini.

Beliau berkata, ramai yang berminat untuk melanjutkan pengajian ketika bekerja, justeru program EDBM ini akan memberi peluang kepada mereka untuk menimba ilmu.

Menurutnya, beliau berharap kerjasama antara UUM dan ATC akan diteruskan dengan memasarkan program-program yang berkualiti dan berakreditasi MQA yang ditawarkan oleh Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) khususnya dan UUM secara umumnya ke pasaran luar agar pelajar berpotensi dapat melanjutkan pelajaran mereka secara separuh masa.

Pada majlis itu menyaksikan Dr. Hendrik yang mewakili Naib Canselor menandatangani MoA tersebut dengan Pengarah Eksekutif ATC, Sugantheran a/l Thangavelu.

Sementara itu, Sugantheran berkata, beliau berterima kasih kepada UUM kerana menjalinkan kerjasama dengan ATC dalam usaha membantu golongan bekerja untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

"Ramai pelajar yang terlibat dengan industri telah menerima manfaat menerusi program EDBM sebelum ini dan UUM telah banyak membantu ATC bagi memasarkan program EDBM kepada orang ramai," katanya.

Sumber : UUM Online

raja azura aacsbAlumni Universiti Utara Malaysia (UUM), Raja Azura Raja Mahyuddin telah berkongsi ilmu dan pengalaman tentang pemimpin dan cabaran masa hadapan dalam Syarahan Perdana Alumni di Dewan Seminar C, Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML), baru-baru ini.

Dalam syarahan bertajuk 'Leader@Heart' itu, beliau berkongsi tentang kerjaya awalnya dalam bidang audit di pelbagai syarikat terkemuka dan turut menekankan bahawa seorang ketua perlu ada 'survival skill' untuk terus relevan.

"Pemimpin seharusnya mempunyai nilai moral yang tinggi, memantapkan kekuatan dalaman, mengadaptasi perubahan, penguasaan bahasa, karakter yang positif, celik dari segi kewangan dan teknikal selari dengan dunia yang semakin mencabar.

"Takluki ketakutan anda dan teruskan menjadi pejuang," katanya yang hadir ke UUM atas jemputan untuk menerima anugerah 2019 AACSB Influential Leader.

Program anjuran Pejabat Pembangunan Pelajar dan Alumni, COB (PPA COB) dengan kerjasama Pusat Alumni, Unit AACSB dan Pusat Pengajian Perakaunan Tunku Puteri Intan Safinaz (TISSA) itu turut mengadakan sesi soal jawab bersama pelajar.

Raja Azura merupakan alumni Ijazah Sarjana Muda Perakaunan tahun 1997 dan berpengalaman luas dalam bidang audit. Kini beliau merupakan Penasihat Industri kepada Kelab NOVAC dan membantu menjayakan aktiviti kelab terutamanya menjadi penghubung kepada pihak industri.

Beliau juga adalah penerima Outstanding Alumni Award di atas sokongan yang diberikan.

Source : UUM Online

bgs edinBeta Gamma Sigma (BGS) Chapter Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menerima Best Practice in Leadership Outstanding Chapter Award 2019 pada Majlis Penghargaan Dekan Beta Gamma Sigma sempena Persidangan AACSB International Conference and Meeting (ICAM 2019) di Edinburgh, Scotland, baru-baru ini.

Anugerah tersebut disampaikan Pengerusi Lembaga Pengarah Beta Gamma Sigma, Prof. Dr. Charles Whiteman dan Ketua Pegawai Eksekutif Beta Gamma Sigma, Christina Carosella kepada Pengarah IPQ, Prof. Dr. Sany Sanuri Mohd. Mokhtar yang mewakili Naib Canselor.

Anugerah tersebut merupakan satu penghormatan yang tinggi kepada BGS Chapter UUM kerana menjadi satu-satunya Chapter BGS dari Asia yang tersenarai sebagai penerima anugerah Outstanding Chapter 2019 daripada 600 Chapter BGS di 190 negara seluruh dunia.

Pada masa sama, pengiktirafan itu juga membuktikan komitmen BGS Chapter UUM yang tersenarai sebagai Highest Honor Chapter 17-18 dalam memastikan pelbagai peluang disediakan untuk memupuk peningkatan sahsiah diri dan kepimpinan dalam kalangan ahli.

Setiap tahun, BGS mengenal pasti Chapter paling cemerlang bagi kategori Emas, Perak, Gangsa dan Amalan Terbaik (Best Practice) yang telah menunjukkan komitmen dalam memupuk kepimpinan dan kecemerlangan ahli melalui penganjuran program kepimpinan bertaraf antarabangsa, penyertaan di dalam acara tahunan BGS Global Leadership Summit serta penglibatan dengan tokoh korporat dan ahli perniagaan yang terkemuka dalam program-program BGS.

Anugerah ini juga telah melayakkan BGS Chapter UUM menerima Biasiswa Beta Gamma Sigma bernilai USD500 untuk dianugerahkan kepada pelajar BGS yang cemerlang dan berkelayakan. • dasar kualiti
 • dload

  You can download all the related form from related categories
  line uum
 • feedback

  Leave any comments or messages to selected staff by filling the form
  or call hotline : +604-9286513 / +604-9286516  line uum
 • UUM College of Business
  Universiti Utara Malaysia
  06010 UUM Sintok
  Kedah Darul Aman, MALAYSIA
  hotline: +604-928 6513/6516
  Fax :+604-9286525 Email:cob@uum.edu.my

   

   

  Connect to:
   googlemapfbyt

  line uum

Events

peta

View Us at Google Mapgoogle map

MOBILE QR CODE

Visit UUM COB website 
via mobile smartphone 
or tablet.
<< Scan the
QR
Code 
for
mobile acces

mobileqrcode