English Arabic Chinese (Simplified) Hindi Malay Thai
A- A A+

Educating tomorrow's business leaders today | FAQs | Support | W3C | Site Map 

 • welcome 2018 12
 • ecofi
 • TISSAUUMCOB
 • SBMcob
 • stmlcob1
 • sefbcob
 • ibscob1
 • ppaCOB
 • aacsbcob

NEWS AND BULLETIN

 1. 2019 AACSB INFLUENTIAL LEADER KONGSI ILMU DAN PENGALAMAN KEPIMPINAN
  Monday, 20 May 2019

  raja azura aacsbAlumni Universiti Utara Malaysia (UUM), Raja Azura Raja Mahyuddin telah berkongsi ilmu dan pengal...

  (2)
  Read more ...
 2. BGS UUM Terima Anugerah Best Practice In Leadership Outstanding Chapter 2019
  Monday, 20 May 2019

  bgs edinBeta Gamma Sigma (BGS) Chapter Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menerima Best Practice in Le...

  (7)
  Read more ...
 3. Bengkel AACSB Standards: Intellectual Contribution (ICs) Maintenance
  Tuesday, 07 May 2019

  aacsbSetelah mendapat akreditasi AACSB International dengan jayanya pada tahun 2016, UUM kini dalam pr...

  (3)
  Read more ...
 4. PPA COB RAI PELAJAR MOBILITI
  Monday, 18 March 2019

  ppa cob rai pel mobiliti

  Majlis Welcoming dan Homecoming Pelajar Mobiliti UUM COB telah berlangsung pada 15 Mac 2019 bert...

  (1172)
  Read more ...
 5. 2019 INFLUENTIAL LEADER BY AACSB INTERNATIONAL
  Monday, 11 February 2019

  raja azura

  Universiti Utara Malaysia (UUM) Alumnus, Mdm. Raja Azura Raja Mahayuddin was selected as the 201...

  (1153)
  Read more ...
 6. NOVAC KEKAL TAHTA UNGGULI ANUGERAH BADAN PELAJAR TERBAIK UUM COB 2018
  Sunday, 09 December 2018

  anugerah badan pelajar 2018Kelab Perakaunan atau NOVAC telah diangkat sebagai kelab terbaik bagi tiga tahun berturut-turut s...

  (1153)
  Read more ...
 7. Tahniah Kenaikan Pangkat Staf Akademik UUM COB
  Thursday, 29 November 2018

  tahniah naik pangkat nov 2018

  (1158)
  Read more ...
 8. Produk Inovasi IBS Mendapat Pingat Emas Dan Perak Dalam Pertandingan Inovasi Dan Kreativiti 2018
  Thursday, 29 November 2018

  PRODUK INOVASI IBSPada 14 hingga 16 November 2018 bertempat di Universiti Industri Selangor (UNISEL) telah berlangs...

  (1159)
  Read more ...
 9. Alumni UUM COB Kongsi Pengalaman Untuk Majukan Universiti
  Wednesday, 28 November 2018

  ALUMNI2018Pejabat Pembangunan Pelajar dan Alumni, Kolej Perniagaan (PPA COB), Universiti Utara Malaysia (UU...

  (1157)
  Read more ...
 10. Bengkel Pemantapan Proses CIR
  Sunday, 11 November 2018

  cir aacsbDalam usaha mengekalkan status akreditasi AACSB, Unit Akreditasi AACSB, UUM COB telah mengadakan ...

  (1153)
  Read more ...
 11. Islamic Finance Must Embrace Technological Advancement And Innovation
  Monday, 29 October 2018

  ISLAMIC FINANCEThe unprecedented surge of the Fourth Industrial Revolution (IR4.0) has brought many problems and...

  (1153)
  Read more ...
 12. The TISSA-UUM Accounting Programme: First And The Only EPAS Accredited Programme In Malaysia
  Monday, 29 October 2018

  epas awardThe Tunku Puteri Intan Safinaz School of Accountancy, Universiti Utara Malaysia (TISSA-UUM) once ...

  (1157)
  Read more ...
 13. Dr. Aidi Is Recipient Of The “Anak Sarawak 2018” Award
  Thursday, 13 September 2018

  anaksarawakDr. Aidi Ahmi from UUM was named the recipient of the 9th "Anak Sarawak" Appreciation Award for h...

  (1154)
  Read more ...
 14. Kemeriahan UUM AACSB Day Suntik Kesedaran AACSB
  Monday, 27 August 2018

  aacb dayUUM AACSB Day berjaya menyuntik kesedaran staf UUM terhadap kepentingan The Association to Advanc...

  (1155)
  Read more ...
 15. 50 Top Performing Students Elected As Members Of The Second Batch Of Beta Gamma Sigma (UUM Chapter)
  Monday, 13 August 2018

  OF BETA GAMMA SIGMA UUM CHAPTERKuala Lumpur, 11 August - A total of 50 outstanding students from Universiti Utara Malaysia (UUM)...

  (1154)
  Read more ...

raja azura aacsbAlumni Universiti Utara Malaysia (UUM), Raja Azura Raja Mahyuddin telah berkongsi ilmu dan pengalaman tentang pemimpin dan cabaran masa hadapan dalam Syarahan Perdana Alumni di Dewan Seminar C, Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML), baru-baru ini.

Dalam syarahan bertajuk 'Leader@Heart' itu, beliau berkongsi tentang kerjaya awalnya dalam bidang audit di pelbagai syarikat terkemuka dan turut menekankan bahawa seorang ketua perlu ada 'survival skill' untuk terus relevan.

"Pemimpin seharusnya mempunyai nilai moral yang tinggi, memantapkan kekuatan dalaman, mengadaptasi perubahan, penguasaan bahasa, karakter yang positif, celik dari segi kewangan dan teknikal selari dengan dunia yang semakin mencabar.

"Takluki ketakutan anda dan teruskan menjadi pejuang," katanya yang hadir ke UUM atas jemputan untuk menerima anugerah 2019 AACSB Influential Leader.

Program anjuran Pejabat Pembangunan Pelajar dan Alumni, COB (PPA COB) dengan kerjasama Pusat Alumni, Unit AACSB dan Pusat Pengajian Perakaunan Tunku Puteri Intan Safinaz (TISSA) itu turut mengadakan sesi soal jawab bersama pelajar.

Raja Azura merupakan alumni Ijazah Sarjana Muda Perakaunan tahun 1997 dan berpengalaman luas dalam bidang audit. Kini beliau merupakan Penasihat Industri kepada Kelab NOVAC dan membantu menjayakan aktiviti kelab terutamanya menjadi penghubung kepada pihak industri.

Beliau juga adalah penerima Outstanding Alumni Award di atas sokongan yang diberikan.

Source : UUM Online

bgs edinBeta Gamma Sigma (BGS) Chapter Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menerima Best Practice in Leadership Outstanding Chapter Award 2019 pada Majlis Penghargaan Dekan Beta Gamma Sigma sempena Persidangan AACSB International Conference and Meeting (ICAM 2019) di Edinburgh, Scotland, baru-baru ini.

Anugerah tersebut disampaikan Pengerusi Lembaga Pengarah Beta Gamma Sigma, Prof. Dr. Charles Whiteman dan Ketua Pegawai Eksekutif Beta Gamma Sigma, Christina Carosella kepada Pengarah IPQ, Prof. Dr. Sany Sanuri Mohd. Mokhtar yang mewakili Naib Canselor.

Anugerah tersebut merupakan satu penghormatan yang tinggi kepada BGS Chapter UUM kerana menjadi satu-satunya Chapter BGS dari Asia yang tersenarai sebagai penerima anugerah Outstanding Chapter 2019 daripada 600 Chapter BGS di 190 negara seluruh dunia.

Pada masa sama, pengiktirafan itu juga membuktikan komitmen BGS Chapter UUM yang tersenarai sebagai Highest Honor Chapter 17-18 dalam memastikan pelbagai peluang disediakan untuk memupuk peningkatan sahsiah diri dan kepimpinan dalam kalangan ahli.

Setiap tahun, BGS mengenal pasti Chapter paling cemerlang bagi kategori Emas, Perak, Gangsa dan Amalan Terbaik (Best Practice) yang telah menunjukkan komitmen dalam memupuk kepimpinan dan kecemerlangan ahli melalui penganjuran program kepimpinan bertaraf antarabangsa, penyertaan di dalam acara tahunan BGS Global Leadership Summit serta penglibatan dengan tokoh korporat dan ahli perniagaan yang terkemuka dalam program-program BGS.

Anugerah ini juga telah melayakkan BGS Chapter UUM menerima Biasiswa Beta Gamma Sigma bernilai USD500 untuk dianugerahkan kepada pelajar BGS yang cemerlang dan berkelayakan.

aacsbSetelah mendapat akreditasi AACSB International dengan jayanya pada tahun 2016, UUM kini dalam proses Continuous Improvement Review (CIR).

Sehubungan itu, Unit Akreditasi AACSB UUM COB telah menganjurkan bengkel "AACSB Standards Workshop: Intellectual Contribution (ICs) Maintenance" untuk mengukuhkan kefahaman penjawat UUM COB tentang amalan terbaik dalam proses jaminan kualiti mengikut standard AACSB dan memastikan sasaran yang dikemukakan oleh Peer Review Team (PRT) AACSB pada tahun 2016 dicapai sebelum lawatan PRT seterusnya pada tahun 2021/2022.

Bengkel ini dianjurkan dengan jayanya di EDC Hotel & Resort, UUM sebanyak dua kali iaitu pada 12 Mac 2019 dan 10 April 2019.

Seramai 48 orang peserta termasuk Prof. Madya Dr. Rose Shamsiah Samsudin, Dekan TISSA; Prof. Madya Dr. Nor Hasni Osman, Dekan STML dan Prof. Madya Dr. Muhammad Nasri Md Hussain, Dekan IBS telah hadir ke bengkel ini yang memberi penekanan kepada Standards 2, 5, 6 dan 15.

Berdasarkan cadangan PRT untuk meningkatkan kualiti Definitions for Faculty Qualifications and Engagement, ahli bengkel telah berbahas tentang kriteria bagi pengukuhan definisi tersebut.

Pada akhir bengkel, definisi untuk Scholarly Academic (SA), Practice Academic (PA) dan Instructional Practitioner (IP) telah ditambahbaik manakala definisi untuk Scholarly Practitioner (SP) telah dikekalkan.

Selain itu, bengkel ini juga memberi pendedahan tentang bagaimana Sistem Sedona dapat membantu dalam laporan Intellectual Contributions (ICs). Para peserta juga telah berkongsi maklumat tentang aktiviti-aktiviti pembelajaran dan pengajaran yang berimpak tinggi yang akan membantu dalam laporan Continuous Improvement Review (CIR).

Bengkel ini dikendalikan oleh Prof. Madya Dr. Faudziah Zainal Abidin dengan dibantu oleh Dr. Arpah Abu Bakar, Pengarah Unit Akreditasi AACSB (UUM), ahli taskforce AACSB dan Pn. Mardhiah Ismail.

ppa cob rai pel mobiliti

Majlis Welcoming dan Homecoming Pelajar Mobiliti UUM COB telah berlangsung pada 15 Mac 2019 bertempat di Foyer Bangunan Pengurusan Perniagaan, UUM.

Majlis yang mengumpulkan lebih 60 pelajar ini diadakan bertujuan bagi meraikan kepulangan pelajar UUM COB yang telah menamatkan program mobiliti mereka di dalam dan luar negara untuk sesi A181 serta menyambut kedatangan pelajar mobiliti inbound sesi A182 dari dalam dan negara luar yang telah memilih UUM sebagai universiti pilihan mereka.

Berbeza dengan majlis seumpamanya sebelum ini, acara pada kali ini bersifat lebih santai. Majlis dimulakan dengan acara senamrobik dan beberapa acara sukaneka yang dikendalikan oleh Global Buddies Club.

Yang Berusaha Dr. Muhammad Rosni Amir Hussin, Timbalan Dekan Pembangunan Pelajar dan Alumni dalam ucapannya turut menzahirkan rasa bangga dengan perubahan yang positif dari segi penampilan diri, komunikasi, jati diri dan sahsiah pelajar-pelajar yang mengikuti program mobiliti. Saya berharap kamu semua teruskan menyumbang idea bagi membantu menaikkan nama UUM ". Ujarnya.

Dr. Muhammad Rosni juga telah menyempurnakan acara penyampaian sijil tamat mobiliti kepada pelajar terlibat.
Turut hadir, Dr. Ruhaida Saidon, Penyelaras Praktikum, pegawai dan staf PPA UUM COB.
Habis.

Sumber :PPA UUM COB ONLINE

raja azura

Universiti Utara Malaysia (UUM) Alumnus, Mdm. Raja Azura Raja Mahayuddin was selected as the 2019 Influential Leader by AACSB International (AACSB) announced recently.

Mdm. Raja Azura Raja Mahayuddin who graduated from Bachelor of Accounting (with Honours) programme from the School of Accountancy (now Tunku Puteri Intan Safinaz School of Accountancy (TISSA)) in 1997 is among the 33 graduates selected from worldwide business colleges for the recognition.

The Accounting Programme is among the 15 undergraduate programmes at UUM which are recognized by AACSB. The other programmes are Bachelor of Finance and Islamic Banking (with Honours) and Bachelor of Risk and Insurance Management (with Honours).

Raja Azura said she felt extremely honoured to have been recognized by AACSB as one of the recipients of the AACSB International Influential Leaders award this year.

"As a UUM alumnus, this school has taught and helped build a positive attitude in me, as well as having the ability to apply the strong values needed to become a leader and disciplined in action.

"I am fortunate to have the opportunity to actively participate in various activities and engagements up until the national and international levels while still studying in the university," she said.

She said that UUM had also given her a platform to hone the qualities of leaders namely self-esteem, endurance, empathy and optimism.

Meanwhile, UUM Vice-Chancellor, Prof. Dr. Ahmad Bashawir Abdul Ghani expressed his elation when the UUM alumnus was selected to be one of the AACSB Influential Leaders from around the world.

According to him, the leadership of Raja Azura had had a huge impact on the development of the community entitled her to the recognition.

"She is proof of what can be achieved at UUM's College of Business and this is indeed an achievement that everyone can be proud of, in fact UUM is also proud to be part of her career development and success.

"I hope this achievement will be the best example for all the denizens of the university, students and alumni in the efforts to uphold UUM's name at the highest level," he said.

The Vice- Chancellor further reiterated that in an environment where the number of female leaders is still lacking, Raja Azura managed to stand out as an inspiration to other women aspiring to become leaders in the corporate sector.

Raja Azura is currently the Chief Executive Officer of Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (Peneraju Foundation) an organisation that supports the country's aspiration to hone the talent of the bumiputera.

To date, 25,000 bumiputeras have benefited from the intervention programme formed by Peneraju Foundation under her leadership of over 20 years in human capital and auditing.

Earlier, the UUM alumnus held various high positions in several companies such as Malaysia Airlines, Khazanah Nasional Berhad and Arthur Andersen & Co.

In 2014, she was the recipient of the Malaysia Excellence Award for the Quasi Government category and received the Excellent Alumni Award (Public Sector) Award in 2004 awarded by UUM. She was also the recipient of the 2011-2012 Global Human Resource Excellence Award awarded by the World HRD Congress for her corporate contribution.

AACSB President and Chief Executive Officer, Thomas R. Robinson said that it was indeed an honour to award Raja Azura with the recognition. He also congratulated UUM for successfully producing alumni who can become the prime example of business education in efforts to benefit the whole world.

According to him, the recipients of the 2019 Influential Leader award have different backgrounds, industries and careers which demonstrated that the institutions accredited by AACSB develop graduates to succeed in various fields that they are interested in.

Entering the fourth year, the AACSB Influential Leaders challenge has recognized over 200 business college graduates from more than 800 recognized AACSB universities and institutions that have had a constant impact on businesses and communities.

For more information about the AACSB Influential Leaders challenge, and to view the full profile of the award recipients, please visit https://www.aacsb.edu/influential-leaders.

 

Source: UUM Online

Events

peta

View Us at Google Mapgoogle map

MOBILE QR CODE

Visit UUM COB website 
via mobile smartphone 
or tablet.
<< Scan the
QR
Code 
for
mobile acces

mobileqrcode