English Arabic Chinese (Simplified) Hindi Malay Thai
A- A A+

Educating tomorrow's business leaders today | FAQs | Support | W3C | Site Map 

 • welcome 2018 12
 • ecofi
 • icbf2019
 • TISSAUUMCOB
 • SBMcob
 • stmlcob1
 • sefbcob
 • ibscob1
 • ppaCOB
 • aacsbcob

NEWS AND BULLETIN

 1. Tahniah Kenaikan Pangkat Staf Akademik UUM COB
  Thursday, 29 November 2018

  tahniah naik pangkat nov 2018

  (67)
  Read more ...
 2. Produk Inovasi IBS Mendapat Pingat Emas Dan Perak Dalam Pertandingan Inovasi Dan Kreativiti 2018
  Thursday, 29 November 2018

  PRODUK INOVASI IBSPada 14 hingga 16 November 2018 bertempat di Universiti Industri Selangor (UNISEL) telah berlangs...

  (28)
  Read more ...
 3. Alumni UUM COB Kongsi Pengalaman Untuk Majukan Universiti
  Wednesday, 28 November 2018

  ALUMNI2018Pejabat Pembangunan Pelajar dan Alumni, Kolej Perniagaan (PPA COB), Universiti Utara Malaysia (UU...

  (22)
  Read more ...
 4. Bengkel Pemantapan Proses CIR
  Sunday, 11 November 2018

  cir aacsbDalam usaha mengekalkan status akreditasi AACSB, Unit Akreditasi AACSB, UUM COB telah mengadakan ...

  (18)
  Read more ...
 5. Islamic Finance Must Embrace Technological Advancement And Innovation
  Monday, 29 October 2018

  ISLAMIC FINANCEThe unprecedented surge of the Fourth Industrial Revolution (IR4.0) has brought many problems and...

  (18)
  Read more ...
 6. The TISSA-UUM Accounting Programme: First And The Only EPAS Accredited Programme In Malaysia
  Monday, 29 October 2018

  epas awardThe Tunku Puteri Intan Safinaz School of Accountancy, Universiti Utara Malaysia (TISSA-UUM) once ...

  (23)
  Read more ...
 7. Dr. Aidi Is Recipient Of The “Anak Sarawak 2018” Award
  Thursday, 13 September 2018

  anaksarawakDr. Aidi Ahmi from UUM was named the recipient of the 9th "Anak Sarawak" Appreciation Award for h...

  (30)
  Read more ...
 8. Kemeriahan UUM AACSB Day Suntik Kesedaran AACSB
  Monday, 27 August 2018

  aacb dayUUM AACSB Day berjaya menyuntik kesedaran staf UUM terhadap kepentingan The Association to Advanc...

  (30)
  Read more ...
 9. 50 Top Performing Students Elected As Members Of The Second Batch Of Beta Gamma Sigma (UUM Chapter)
  Monday, 13 August 2018

  OF BETA GAMMA SIGMA UUM CHAPTERKuala Lumpur, 11 August - A total of 50 outstanding students from Universiti Utara Malaysia (UUM)...

  (30)
  Read more ...
 10. AFLES 2018 Provides A Platform To Nurture Future Leaders
  Sunday, 12 August 2018

  afles2018The 6th ASEAN Future Leaders Summit (AFLES) becomes a platform in producing future leaders amongs...

  (31)
  Read more ...
 11. SBM Iktiraf Jasa & Sumbangan Staf
  Sunday, 12 August 2018

  sbm apresiasiPusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) mengiktiraf sumbangan dan jasa pensyarah dalam usaha ...

  (32)
  Read more ...
 12. SBM-UUM VANGUARD GOLDEN GLOBE TIGERS AWARD
  Sunday, 12 August 2018

  gta sbm

  (39)
  Read more ...
 13. BGS CHAPTER UUM TERIMA ANUGERAH TERTINGGI 'HIGHEST CHAPTER HONOR'
  Sunday, 05 August 2018

  bgsPencapaian cemerlang yang ditonjolkan Beta Gamma Sigma (BGS), Chapter UUM telah diiktiraf apabila...

  (32)
  Read more ...
 14. TAKLIMAT AACSB, BENGKEL PENYEDIAAN LAPORAN ASSURANCE OF LEARNING (AOL) DAN SISTEM SEDONA DI UUMKL
  Thursday, 02 August 2018

  taklimat aacsb uumklUUMKL, 29-30 Julai 2017 (Ahad-Isnin) : Taklimat AACSB, Bengkel Penyediaan Laporan Assurance of Le...

  (32)
  Read more ...
 15. UUM STANDS OUT AT THE 2nd UCUC IN THAILAND
  Tuesday, 31 July 2018

  ucucUUM continues to shine at the 2nd UUM-Chiang Mai University-USM International Student Conference ...

  (98)
  Read more ...

tahniah naik pangkat nov 2018

PRODUK INOVASI IBSPada 14 hingga 16 November 2018 bertempat di Universiti Industri Selangor (UNISEL) telah berlangsung pertandingan inovasi dan kreativiti yang bertemakan memperkasakan inovasi dan kreativiti ke arah revolusi industri 4.0. Pusat Pengajian Perniagaan Islam (IBS UUM COB) melalui dua (2) produk hak cipta iaitu Modul Projek Inovasi Komuniti Setempat Melalui Sukan Memanah Sunnah telah meraih pingat emas dan seterusnya di umumkan tempat ketiga kategori aktiviti komuniti dengan membawa pulang RM1,000.

Manakala produk kedua melalui Produk Program Mahdarrah Identification System bersama pelajar-pelajar Jabatan Muamalat dan Pengurusan Halal IBS UUM COB telah mendapat pingat perak dalam pertandingan tersebut. Kedua-dua projek tersebut diketuai oleh Penyelaras Program Sarjana Muda Pentadbiran Muamalat (BMA), IBS iaitu Dr. Mohd Shahril Bin Ahmad Razimi.

Projek modul aktiviti komuniti yang telah diperkenalkan iaitu sunnah berlatih memanah telah membantu dalam mengeratkan hubungan komuniti masyarakat surau, madrasah tahfiz dan warga IBS bagi mengamalkan dan mencintai permainan sunnah di samping menyihatkan fizikal dan dapat mengurus konsentrasi, emosi dan mental, ketenangan pengamalnya. Manfaat yang diperolehi sangat baik dari aspek mengurus kerohanian, kesabaran, kesihatan dan keperibadian.

Manakala projek Madharrah Identification System telah diperkenalkan dengan menjadi satu kaedah bagi mengenal pasti aspek-aspek kemudaratan, ketidakpatuhan syariah, elemen maqasid serta dihubungkan terus dengan risiko-risiko yang berkaitan. Projek ini terbukti dapat membantu pengamal dan pemain industri pemprosesan makanan halal dan mengurangkan ketidakpatuhan dalam membuat proses pengelasan. Semoga produk-produk dan projek yang dilakukan dapat ditambah baik untuk kegunaan kajian-kajian yang akan datang dan dapat membantu pengamal industri halal di Malaysia amnya.

ALUMNI2018Pejabat Pembangunan Pelajar dan Alumni, Kolej Perniagaan (PPA COB), Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan kerjasama Pusat Alumni UUM telah menganjurkan program UUM COB Alumni Home-Coming 3.0 yang berlangsung di sekitar UUM baru-baru ini.

Program ini berjaya mengumpul seramai lebih 20 alumni UUM COB terdiri di kalangan staf akademik dan pentadbiran serta alumni dari luar UUM.

Dekan PPA COB, Prof. Madya Dr. Hendrik Lamsali berkata program bertujuan untuk mengumpulkan alumni UUM COB bagi berkongsi idea memajukan lagi UUM.

"Program ini melibatkan alumni-alumni UUM COB dari awal penubuhan UUM sehingga hari ini, namun tidak semua alumni dapat menghadirkan diri kerana kekangan masa dan pekerjaan masing-masing.

"Tujuan program ini adalah bagi menjana dan mengumpulkan idea-idea baru dalam kalangan alumni bagi memajukan UUM di masa hadapan," ujarnya.

Tambah Dr. Hendrik, program Alumni Home-coming kali ini memfokuskan kepada alumni dalaman yang bekerja di UUM dan merupakan "prelude" kepada program alumni dalaman tahun depan.

Antara pengisian sepanjang program ini ialah Alumni@Campus Tour, Alumni@Class, Alumni@Faculty dan Alumni@Hi-Tea.

Sumber : UUM Online

cir aacsbDalam usaha mengekalkan status akreditasi AACSB, Unit Akreditasi AACSB, UUM COB telah mengadakan Bengkel Pemantapan Proses Continuous Improvement Review (CIR) di Langkawi.

Bengkel ini membincang dan menyediakan laporan bagi melengkapkan permohonan CIR dengan mengambilkira saranan yang dikemukakan oleh Peer Review Team (PRT) AACSB pada tahun 2016.

Pelbagai maklumat diperolehi hasil kerjasama dari semua pusat pengajian UUM COB, Jabatan Perniagaan Antarabangsa, SOIS dan Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business dalam menyediakan laporan ini.

Bengkel ini merupakan persediaan awal UUM COB dalam menyedia laporan CIR dan menerima lawatan kedua Peer Review Team yang akan menilai status akreditasi AACSB UUM COB pada tahun 2021/2022.

Dalam menjayakan agenda AACSB, staf di bawah Unit Akreditasi AACSB dan pejabat Penolong Naib Canselor UUM COB juga memperkemaskan lagi hal ehwal pentadbiran dan perancangan program bersama pada tahun 2019.

Di samping itu, pelbagai aktiviti berkumpulan telah dijalankan dalam mengukuhkan hubungan dan meningkatkan lagi kerjasama berkumpulan.

Bengkel ini dikendalikan oleh Pengarah Unit Akreditasi AACSB UUM COB, Prof. Dr. Ku Nor Izah Ku Ismail.

Turut bersama dalam bengkel ini adalah mantan Pengarah, Prof. Madya Dr. Faudziah Zainal Abidin yang merupakan perunding Akreditasi AACSB UUM.

Sumber : UUM Online

ISLAMIC FINANCEThe unprecedented surge of the Fourth Industrial Revolution (IR4.0) has brought many problems and challenges; nevertheless, it also brings unlimited potentials that can be utilised in the Islamic financial sector.

Thus, to further enlighten us on the technological advancement and innovation that can be utilised in the financial sector, particularly the Islamic finance, the Islamic Business School (IBS) has organised a talk by the Adjunct Professor of IBS, Datuk Prof. Dr. Mohd Daud Bakar, entitled "Islamic Finance Technology and Innovation". The event was held at the Seminar Hall, Islamic Centre UUM.

Datuk Prof. Dr. Mohd Daud explained that, the world is dealing with more advanced technology and innovation compared to the existing technology such as the email, fax or internet system.

"IR4.0 via smart communication, introduces us to a new asset known as "data". Big Data, Internet of Things, Artificial Intelligence and robotics are the main components of IR4.0. These components should be applied in Islamic finance if we want to ensure that Islamic finance industry is not left in the dust and this will also help to us to produce cheaper, smarter, easier and faster products," he added.

According to Datuk Prof. Dr. Mohd Daud, who is also the Chairman of Amanie Group and the Chairman of the Shariah Advisory Council, Bank Negara Malaysia (BNM), the evolution of technology in finance began with the digitization of customer data.

"When the financial sector transforms the customers' data into the digital form, this act marks the beginning of technological advancement in the financial industry. The digitization of all things is crucial, given that we can set the algorithms to operate like small robots to verify data quickly, accurately and it is certainly inexpensive. This provides us with a solid basis to improve our risk management, check bankruptcy status of individuals and many more.

"Robotic technology will take over human labour in IR4.0 but human still play an important part in this development since we are the one who will develop and formulate the algorithms to be programmed into the robotic system," he said.

Datuk Prof. Dr. Mohd Daud also touched on the recent developments in financial industries including blockchain, cryptocurrency, smart contract, Initial Coin Offering (ICO) and fintech.

Also present during the talk were the Dean of IBS, Prof. Dr. Asmadi Mohamed Naim, lecturers and UUM students.

Events

peta

View Us at Google Mapgoogle map

MOBILE QR CODE

Visit UUM COB website 
via mobile smartphone 
or tablet.
<< Scan the
QR
Code 
for
mobile acces

mobileqrcode