English Arabic Chinese (Simplified) Hindi Malay Thai
A- A A+

Educating tomorrow's business leaders today | FAQs | Support | W3C | Site Map 

 • welcome 2018 12
 • raya
 • qrc20181
 • mfac
 • nhrmc
 • TISSAUUMCOB
 • SBMcob
 • stmlcob1
 • sefbcob
 • ibscob1
 • ppaCOB
 • aacsbcob

NEWS AND BULLETIN

 1. DINESH TIMBA ILMU DI NEW YORK, AS
  Monday, 28 May 2018

  dineshMimpi menjadi kenyataan buat Dinesh VM Ramachandran, 23 apabila menjejakkan kaki ke New York, Ame...

  (388)
  Read more ...
 2. RICE 2018 PLATFORM PELAJAR PAMER KEMAHIRAN
  Wednesday, 23 May 2018


  ricePameran Penyelidikan, Inovasi dan Pengkomersialan (RICE 2018) anjuran Pusat Pengajian Pengurusan ...

  (454)
  Read more ...
 3. TAHNIAH KEPADA PEMENANG PINGAT PERAK ITEX 2018
  Wednesday, 16 May 2018

  TAHNIAH SEFB ITEX2018

  (474)
  Read more ...
 4. LAWATAN PENANDAARASAN POLITEKNIK SEBERANG PERAI KE UUM COB
  Thursday, 03 May 2018

  psp1Pada 03 Mei 2018, UUM COB telah menerima lawatan seramai 38 orang pensyarah dari Jabatan Perdagan...

  (535)
  Read more ...
 5. TAHNIAH KENAIKAN PANGKAT STAF UUM COB
  Wednesday, 02 May 2018

  tahniah naik pangkat web

  (518)
  Read more ...
 6. TAHNIAH PENERIMA ANUGERAH SEMPENA HARI INOVASI DAN PENGANUGERAHAN UNIVERSITI (HIMPU) 2018
  Monday, 30 April 2018

  TAHNIAH HIMPU

  (541)
  Read more ...
 7. IBS Terima Kunjungan PNC UUM COB
  Monday, 16 April 2018

  berita ibsUUM COB ONLINE: Pusat Pengajian Perniagaan Islam (IBS) menjadi destinasi terakhir bagi program 'R...

  (642)
  Read more ...
 8. PNC UUM COB Dekati Staf Pejabat PPA UUM COB Dan Unit Akreditasi AACSB
  Thursday, 12 April 2018

  ppa aacsbUUM COB ONLINE: PNC UUM COB meneruskan aktiviti 'Road Tour' beliau ke Pejabat Pembangunan Pelajar...

  (634)
  Read more ...
 9. MOBILITI BERKREDIT KE WASEDA UNIVERSITY, JEPUN SESI A172
  Wednesday, 04 April 2018

  wasedaKalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya" tidak tercapai impian jika tidak mahu bersu...

  (393)
  Read more ...
 10. UUM TEAMS QUALIFY FOR FINAL CFA INSTITUTE RESEARCH CHALLENGE 2018
  Wednesday, 28 March 2018

  cfaTwo UUM teams have qualified for the Malaysia final CFA Institute Research Challenge for 2017-201...

  (418)
  Read more ...
 11. 'ROAD TOUR' PNC UUM COB KE STML
  Tuesday, 27 March 2018

  berita web'Road Tour' PNC COB diteruskan lagi ke Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) y...

  (418)
  Read more ...
 12. 'ROAD TOUR' PNC UUM COB KE SEFB
  Thursday, 22 March 2018

  beritaSelepas meluangkan masa bersama warga kerja TISSA-UUM, Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perb...

  (296)
  Read more ...
 13. Seminar Organised By SEFB Discusses The Energy–Share Market Integration
  Wednesday, 14 March 2018

  sefbUUM ONLINE: Universiti Utara Malaysia (UUM) School of Economics, Finance and Banking (SEFB) organ...

  (346)
  Read more ...
 14. 'Road Tour' PNC UUM COB ke TISSA-UUM
  Wednesday, 14 March 2018

  road tour tissa112 Mac 2018, TISSA-UUM : Penolong Naib Canselor (PNC) UUM COB telah meluangkan masa menziarahi wa...

  (344)
  Read more ...
 15. TISSA-UUM In Intense Pursuit Of EPAS Accreditation
  Sunday, 04 March 2018

  epass1 March - As part of the efforts to secure the EPAS accreditation for the academic programmes, Tu...

  (591)
  Read more ...

dineshMimpi menjadi kenyataan buat Dinesh VM Ramachandran, 23 apabila menjejakkan kaki ke New York, Amerika Syarikat sempena persidangan antarabangsa, Future We Want Model United Nations (FWWMUN), baru-baru ini.

Dinesh mewakili Beta Gamma Sigma UUM Chapter, Universiti Utara Malaysia Model United Nations (UUMUN) dan Malaysia dalam persidangan yang dianjurkan oleh Future We Want Model United Nations Associations (FWWMUNA) di Ibu Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

"Saya bertuah terpilih dalam persidangan yang dihadiri kira-kira 2,000 delegasi seluruh dunia yang terdiri daripada pelbagai latar belakang, budaya, warna kulit, bahasa dan kepercayaan namun tidak menjadi penghalang untuk mengenali satu sama lain, kerjasama dan perkongsian idea.

"Kembara sepanjang 3 hari itu memberi pencerahan kepada saya mengenai anak-anak muda yang begitu bijak dan petah berkata-kata melontarkan idea untuk mewujudkan satu resolusi yang berguna untuk diserahkan kepada pihak atasan untuk tindakan selanjutnya," luah siswa Sarjana Muda Kewangan.

Bertemakan Peranan Pemuda dalam Pembangunan Mapan, setiap delegasi berpeluang menyuarakan pendapat, dan berdebat dalam membicarakan isu antarabangsa yang masih tiada solusi dari PBB selain menampilkan pakar untuk membincangkan isu politik dunia dengan lebih mendalam.

Persidangan tiga hari ini melibatkan Jawatankuasa Ekonomi dan Kewangan (ECOFIN), Suruhanjaya mengenai Status Wanita, Perlucutan dan Keselamatan Antarabangsa, Jawatankuasa Sosial, Kemanusiaan dan Kebudayaan, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSC) dan Perhimpunan Kesihatan Sedunia.

Dengan memikul harapan dan tanggungjawab sebagai mahasiswa UUM, Dinesh menerima tugasan mewakili negara Peru dalam isu sanitasi air, pertanian, makanan, keselamatan dan pemakanan.

"Penyediaan kertas kerja yang harus dibentangkan pada persidangan tersebut telah memberi peluang kepada saya untuk bekerjasama dengan delegasi dari Portugal yang juga mempunyai minat yang sama dalam isu tersebut.

"Persidangan memfokuskan agenda 2030 yang diperkenalkan PBB iaitu rangka kerja global baru untuk membantu membasmi kemiskinan dan mencapai pembangunan mampan menjelang 2030.

Tambahnya, pada malam kebudayaan dimeriahkan dengan seni persembahan yang menarik dan unik, setiap delegasi memakai pakaian tradisional yang mempamerkan keaslian mutu dan pakaian negara masing-masing.

Selain itu Dinesh meneroka persekitaran yang indah diliputi salji memutih, melawat Empire State, Central Park, Top of the Rock, Wall Street, Time Square, dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

"Peluang hanya datang sekali seumur hidup, hargai setiap peluang yang di depan mata dan percayalah setiap daripada kita mampu menonjolkan bakat yang terpendam," katanya.


ricePameran Penyelidikan, Inovasi dan Pengkomersialan (RICE 2018) anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) menjadi medan kepada pelajar untuk mempamerkan kemahiran mereka sepanjang tempoh pengajian di universiti ini.
Sebanyak enam kategori dipertandingkan iaitu Pengurusan Perniagaan, Keusahawanan, Pemasaran, Pengurusan Sumber Manusia, ICT dan Multimedia serta kategori Terbuka.
Dekan SBM, Prof Dr Haim Hilman Abdullah berkata, penganjuran RICE buat kali kedua itu adalah bertujuan memberi ruang kepada pelajar SBM khususnya untuk mempamerkan kemahiran mereka selaras dengan pengetahuan yang diperoleh semasa menghadiri daripada pelbagai kuliah yang dihadiri oleh pelajar. Program kali ini juga turut disertai oleh peserta-peserta dari luar yang turut mempertandingkan hasil innovasi dan kreativiti mereka.
Justeru, katanya, ia merupakan program yang dibangunkan untuk membolehkan mereka mengemukakan idea dalam bentuk projek, pelan perniagaan, hasil inovasi dan sebagainya.
Projek Auto S.O.S dari kategori ICT dan Multimedia yang diketuai Norsaleha Idris dan dibawah seliaan Prof. Madya Dr Thi Lip Sam telah berjaya merangkul juara keseluruhan pada RICE 2018, selain menjadi juara bagi kategori tersebut.
Selain itu, lima lagi kategori lain iaitu Pengurusan Perniagaan dimenangi UUM Food Delivery App, Keusahawanan (Product Innovation: Ola Hiking Stick), Pemasaran (J.CO Coffee & Donuts Service Blueprint), Pengurusan Sumber Manusia (Crack Your Character (CYC)) dan kategori terbuka dimenangi oleh Kolej Vokasional Alor Setar dengan projek mereka Smart Portable Cooling Box.

Sumber : UUM Online

TAHNIAH SEFB ITEX2018

psp1Pada 03 Mei 2018, UUM COB telah menerima lawatan seramai 38 orang pensyarah dari Jabatan Perdagangan, Politeknik Seberang Perai .

Pensyarah – pensyarah yang hadir terdiri daripada 4 program iaitu Perakaunan, Pengurusan Perniagaan, Logistik dan Perbankan Islam. Lawatan tersebut telah disambut oleh wakil Penolong Naib Canselor UUM COB, Prof. Madya Dr. Siti Aznor Hj. Ahmad iaitu dekan SEFB. Turut hadir sama wakil – wakil dari setiap pusat pengajian mengikut bidang iaitu Prof. Madya Dr. Natrah Saad, Prof. Madya Dr. Rapiah Mohamed, Dr. Rosli Mohamad dari TISSA, Dr. Mohd Sollehudin Shuib, Dr. Zairy Zainol, Dr. Nursiha Alias dari IBS, Dr. Suhaila Abdul Hanan dari STML dan Dr. Rawiyah Abd Hamid dari SBM.

Lawatan tersebut bertujuan untuk mengeratkan hubungan kerja di samping bertukar – tukar idea dan pendapat dalam bidang akademik, pengurusan, aktiviti pelajar, penyelidikan dan kolaborasi. Ketua Program Logistik & Rangkaian Bekalan, Jabatan Perdagangan, Politeknik Seberang Perai, Pn. Rosmizar Rosli berkata peluang ini perlulah dimanfaatkan sebaiknya supaya input yang diperoleh dapat dijadikan bekalan bagi mempertingkatkan mutu pengajaran setelah mereka pulang ke Politeknik Seberang Perai. Wakil PNC UUM COB, Prof. Madya Dr. Siti Aznor Hj. Ahamd turut menekankan bahawa selaku warga pendidik kita seharusnya menggalas tanggungjawab yang telah diberikan kepada kita sebaiknya kerana setiap pelajar yang merupakan amanah kepada setiap warga pendidik. Kejayaan serta peribadi seseorang pelajar sedikit sebanyak dapat dibentuk oleh kita sendiri selaku tenaga pengajar. Beliau juga berbesar hati mempelawa para pensyarah dari Politeknik Seberang Perai untuk melanjutkan pengajian di peringkat PhD di Universiti Utara Malaysia.

Warga kerja Jabatan Perdagangan, Politeknik Seberang Perai berpeluang melontarkan pendapat ataupun idea secara terus dengan wakil – wakil pusat pengajian pada sesi perkongsian dan soal jawab. Peningkatan Kualiti pengajaran dan kolaborasi bersama agensi – agensi luar antara perkara utama yang sering kali diutarakan.

Majlis tersebut diakhiri dengan penyampaian cenderahati kepada wakil pensyarah Jabatan Perdagangan, Politeknik Seberang Perai. Input yang diperoleh diharap dapat menjadi bekalan yang bermanfaat dan dapat dipraktikkan dengan sebaiknya.

Tamat.

tahniah naik pangkat web

Events

peta

View Us at Google Mapgoogle map

MOBILE QR CODE

Visit UUM COB website 
via mobile smartphone 
or tablet.
<< Scan the
QR
Code 
for
mobile acces

mobileqrcode